Projekt Prologis WELL Building Standard nominowany do nagrody MIPIM Awards 2019

Prologis Benelux opracował wspólnie z International WELL Building Institute (IWBI) standard w zakresie zdrowia i dobrego samopoczucia pracowników magazynowych. W ramach współpracy nad wdrożeniem systemu WELL i dostosowaniem go do tej klasy zasobów, IWBI zapewniło wiedzę na temat tego, w jaki sposób obszary zabudowane mogą poprawić zdrowie i dobre samopoczucie pracowników, a Prologis – specjalistyczną wiedzę w zakresie nieruchomości logistycznych. Projekt ten wpisuje się w cel Prologis, jakim jest stałe podwyższanie standardu i jakości budynków przeznaczonych dla klientów. Został on opracowany dla budynku Tilburg DC5, zlokalizowanego w jednym z najważniejszych obszarów logistycznych w Holandii, w którym Pantos Logistics wynajmuje magazyn o powierzchni 23 000 metrów kwadratowych.

Stwarzając przyjemne i zdrowe środowisko pracy, Prologis zapewnia swoim klientom unikalną wartość dodaną, ponieważ pracownicy stanowią zasób o nadrzędnym znaczeniu. „Budynek Tilburg DC5 to idealny projekt pod kątem dalszego udoskonalania koncepcji budynku z systemem WELL”, powiedział Arthur van Kooij, head of project management w Prologis na Europę Północną. Dodał też, że „podejście zorientowane na człowieka pozwoliło wyciągnąć wnioski, dzięki którym możemy zwiększyć konkurencyjność naszych budynków. Korzyści pojawiają się już z momentem wejścia do budynku i uznaniem przestrzeni za przyjemne otoczenie. Pomijając niekwestionowane korzyści w zakresie zrównoważonego rozwoju środowiska i społeczeństwa, liczę, że w przyszłości zasady WELL staną się standardem w sektorze nieruchomości logistycznych. W końcu tworzymy środowisko, w którym żyjemy i pracujemy”.

Nominacja do nagrody MIPIM Awards 2019

Dzięki szczególnym cechom budynku w Tilburgu – pierwszego w Europie budynku logistycznego zgodnego z systemem WELL, Prologis otrzymał nominację do nagrody MIPIM Awards 2019 w kategorii „Najlepsza Inwestycja Przemysłowa i Logistyczna”. MIPIM to międzynarodowe targi nieruchomości, które odbywają się w Cannes we Francji. Są to jedne z największych targów nieruchomości na świecie, które przyciągają zawodowców, projektantów, inżynierów, urbanistów, instytucje finansowe, przedstawicieli miast, pośredników i konsultantów, dając im szansę na przedstawienie swoich pomysłów i projektów. Od 1991 r. wyjątkowym projektom nieruchomości z całego świata przyznawane są nagrody MIPIM Awards.

Projekt Prologis w Tilburgu jest zgodny z WELL Building Standard – systemem, którego zakres obejmuje siedem kategorii związanych z wydajnością budynku: powietrze, wodę, odżywianie, światło, kondycję fizyczną, komfort i umysł. System WELL, którego pionierem był Delos, bazuje na opartych na dowodach badaniach medycznych, które wskazują na związek między budynkami a zdrowiem i samopoczuciem użytkowników. Administracją systemu WELL Building Standard zajmuje się IWBI, z kolei Green Business Certification Inc. to niezależny podmiot odpowiadający za certyfikację.

„Z ogromną radością przyjęliśmy nominacje do tegorocznych nagród MIPIM Awards, zwłaszcza dla projektu budynku poddanego certyfikacji w systemie WELL w Tilburgu”, powiedział van Kooij. „Projektując magazyny zgodnie z zasadami systemu WELL Building Standard, zdobyliśmy nową wiedzę specjalistyczną. Prologis z chęcią wykorzysta ją przy okazji nowych projektów; do każdej sytuacji podchodzimy z nadzieją na opracowanie unikalnych rozwiązań”.

Czym wyróżnia się Prologis Park Tilburg DC5?

  • Prologis nawiązał współpracę z hello energy, holenderskim startupem informatycznym, aby zainwestować w nowoczesny system monitorowania klimatu w czasie rzeczywistym, który zmniejsza koszty energii i zapewnia większą kontrolę w porównaniu ze scentralizowanym systemem. W magazynie zainstalowano kilkanaście czytników danych, dzięki którym budynek stał się „inteligentny”. System dostarcza informacje na temat zastosowania i wydajności budynku.
  • Fasada magazynu jest w dużej mierze przeszklona, także na wysokości antresoli, oraz posiada specjalny system oświetleniowy, aby w możliwie największym stopniu wykorzystywać światło dzienne.
  • We współpracy z Doepelstrijkers, nowoczesnym studiem projektanckim, na terenie magazynu zaprojektowano zielone przestrzenie w celu stworzenia przyjaznego środowiska pracy.
  • W magazynie zainstalowano zaawansowany system wentylacji, który pozwala zoptymalizować wewnętrzne warunki klimatyczne.
  • W budynku zainstalowano kilkanaście kranów od Join the Pipe, aby zapewnić pracownikom łatwiejszy dostęp do wody pitnej.
  • Do zoptymalizowania akustyki w centrum dystrybucyjnym wykorzystano materiały przygotowane na zamówienie.

Powiązane Artykuły